Advent a Vánoce · 20.12.2012

Na prvním sněhu

otiskly stopy

poslední husy.

(.......)

Adventu Anděl

v soumrak odnáší

hrozny lesů.

(Bohuslav Reynek, Advent v Staré Říši)

http://www.youtube.com/watch?…

Čas ustrnul. Nespěchat. Temno a ticho. Mráz, sníh, led, jinovatka, mlha krystalizuje. Různé odstíny sněhu. Opera u knihkupce. Odpočinek ve smradlavé vinárničce, kde dědové ochutnávají první kousky vánočního cukroví. Město září a divně duní, vyhnout se proudům lidí a uzavřít se v pokoji. Listování v knihách, hledání souvislostí, povídání příběhů, schovaní v teple. Jsou to vlastně takové naše městské přástky. Vážeme magické vánoční kytice, za oknem tma a v salonu ticho. Klára vypráví o pastýřce, která potkala poutníky s vzácnými dary pro právě narozeného Spasitele. Když uviděla všechno to oslňující zlato a vonná aromata, rozplakala se, protože ona sama byla velmi chudá, a neměla co darovat. V tom okamžiku se ve sněhu objevily nádherné květy bílé čemeřice se zlatými prašníky, vánoční růže, které mohla věnovat Ježíšovi. Jiný příběh se traduje o jmelí, poloparazitní rostlině rostoucí např. ve větvích jabloní, borovic nebo jedlí. Větvička jmelí se zavěšuje u vchodu domu nebo se nosí na krku jako amulet k ochraně před nepřízní osudu a před škodlivými vlivy. Křesťané však jmelí zapověděli v okamžiku, kdy Římané použili jeho dřevo na stavbu kříže, na kterém byl Ježíš ukřižován. Všechny stromy světa chtěly Ježíše zachránit a rozpadly se, jen jmelí zůstalo celé. Od té doby je zlořečené a musí růst na jiných stromech jako příživník bez kořenů.

Rozhodly jsme se, že kytici uvážeme podle vánočních pověstí, a použijeme výhradně jen ty rostliny, co nesou vánoční příběh. Také větvičky pichlavého jalovce měly ještě na počátku minulého století důležitý ochranný význam. Větvička jalovce se běžně pálila na Štědrý den, pokojem se linula vůně , kouř stoupal do výše a vyprosil lidem ochranu. Stejně tak i cesmína je symbolem ochrany, její trny na listech, které chrání. Vyrábíme si amulet jako starověcí Římané na ochranu v době zimního slunovratu. Snad nás ochrání před shonem, napětím a zrychlením. Vstát brzy, v mrazu se vypravit do temného kostela. Rorate coelí de super! Rosu dejte nebesa shůry!

Vánoční FORMULA: Flos Helleborí foetidí, Ramulus Ilicis aquifolií, Ramulus Juniperí communis, Ramulus Viscí albí, Ramulus Pruní avií