Efemér v Neklidu · 7.11.2012

Společná zahajovací výstavka Efeméru a výlohy s Neklidem_galerie Zlevněnka.

Podzimní město
Otevíráme své květinářství v době odcházení a usínání. Rády se držíme starých moudrostí a pravidel předků. Rostliny a květiny se mají sbírat ve světlé polovině roku. Tento čas začíná počátkem května a končí chladnými listopadovými dny. Poslední bylinou, která se směla v této době ještě trhat je saturnský pelyněk (Artemisia vulgaris). Potírala se jím posvátná svatomartinská husa, která přiletěla ze severu a oznamovala střídání roční doby. Pelyněk je očišťující a ochranářská rostlina, posvátná pro mnohé národy.
Pelyněk roste na plochách, které ovlivnil a poté opustil člověk, v městské divočině. Stal se pro nás symbolem města, odcházení, melancholie, síly, ochrany a magie. Poslední stříbřité, šedé, černé a hnědé tóny před spánkem. V našem industriálním cyklu chceme ukázat, jak krásné rostliny lze najít na zapomenutých plochách v centrech velkých měst. Chceme inspirovat a nadchnout všechny, kdo mají rádi rostliny, aby se lépe rozhlíželi a poznali krásu květin, které vůbec nemusejí být ze skleníku.

Negližé
Až nastane zase období světlé části roku, staneme se zahradnicemi. Květiny pro vás s radostí a vášní pěstujeme. Zahradník je zvláštní druh člověka. Pohybuje se po kolenou a čichá vůni hlíny. Prastará touha obhospodařovat, pozorovat, starat se, porozumět a sklízet. Krásně o tom píše Karel Čapek. Zahradník má jiný kalendář. Když se oteplí, zahradníci velkých měst se sejdou ve svých oázách ohrazených betonem a panelovými domy. V létě se všechno milosrdně skryje mezi listovím ovocných stromů. V koloniích zahrádek nemusí být ploty, tam na kopci rostliny prorůstají hranice. A jak je horko, pěstitelé odhazují své svršky. Intimní zalévání a okopávání. Staré dámy ve špičatých podprsenkách a pánové v pruhovaných plátěných trenýrkách. Zvláštní kroj. I my jsme ho přijaly. Zahradničíme ve starých kombiné, vyměňujeme si se sousedy výpěstky a rady. Ctíme sv. Zahradníka.

Sv. Zahradník
Svatý Fiacrius – patron zahradníků a zelinářů, zobrazován jako vousatý a bosý mnich s knihou a rýčem, legenda praví, že se dotkl holí země a na tomto místě v okamžiku vyrostla zahrada sama od sebe. Tento svatý muž, uděloval požehnání zahradníkům a zelinářům u kostela, který mu byl zasvěcen. Obraz Sv. Fiakra by měl být přítomen v každé zahradě, aby se jí dařilo.

Váza
Hledáme ve skladu Zlevněnky, vzpomínáme jaké předměty jsme měly v dětství doma a přemýšlíme, co všechno se v domácnosti může stát vázou? Nádoba na sifón, termoska, chemické sklo, skleněná báně od mixéru, mísa na bowli, zavařovací sklenice, tácek na dezert, odměrka na mléko,……. Přemýšlíme o vztahu kytice a vázy. Je to oboustranně výhodné soužití. Něco jako když houba s řasou tvoří lišejník.